КАК АНТИБИОТИЧНОТО ЛЕЧЕНИЕ ПРИ АКНЕ И ВЪЗПАЛЕНИЯ НАРУШАВА БАКТЕРИАЛНИЯ БАЛАНС? КОИ СА НОВИТЕ ПОДХОДИ, КОИТО ЕСТЕСТВЕНО ВЪЗСТАНОВЯВАТ ЗАЩИТНИТЕ СИЛИ, С РЕЗУЛТАТ ЧИСТА КОЖА?

Акнето е известно като хронично възпалително кожно заболяване със сериозни неблагоприятни ефекти върху качеството на живот на пациентите. Нарастващата резистентност към антибиотиците намалява тяхната ефективност при лечението на акне. Това увеличава интереса към използването на пробиотици при акне и други кожни заболявания.

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА СЕ РАЗВИЕ АКНЕ СЛЕД ПРИЕМ НА АНТИБИОТИЦИ?

Въпреки, че те често се предписват за лечение на упорито акне, антибиотиците могат да изчерпят естествените бактерии, живеещи в червата, което също води до дисбиоза и възпаление – двата потенциални фактора, допринасящи за развитието на акне. За да се избегне този ефект, когато приемате антибиотици, помислете за пробиотична добавка, изследвана за употреба по време и след антибиотична терапия, за която е доказано, че възстановява баланса в чревния микробиом след антибиотично лечение.

В СЪВРЕМЕННАТА ДЕРМАТОЛОГИЯ ЕДНИ ОТ ОСНОВНИТЕ МЕХАНИЗМИ НА ПОВЛИЯВАНЕ ЧРЕЗ ПРОБИОТИЧНА ТЕРАПИЯ ВКЛЮЧВАТ

Намаляване на възпалението – акнето е възпалително състояние и е доказано, че щамовете Lactobacilli и Bifidobacteria намаляват освобождаването на провъзпалителни цитокини – TNF-α, IL-6 и IL-8 и увеличават освобождаването на противовъзпалителни цитокини, като IL-10.
Намаляване на оксидативния стрес – тялото естествено произвежда така наречените свободни радикали в резултат на метаболитните процеси в него. Антиоксидантите, които консумираме в диетата си, например в ярко оцветени плодове и зеленчуци, противодействат на тези свободни радикали. Често обаче има дисбаланс с твърде много произведени свободни радикали и недостатъчно количество антиоксиданти, които да противодействат на техните ефекти, и това се нарича оксидативен стрес. Този излишък на свободни радикали допринася за възпалението. При акнето се наблюдава увеличение на маркерите на оксидативен стрес като хидропероксид. Нивото на тези маркери намалява при приложение на специфични пробиотични щамове.
Ребалансиране на чревната дисбиоза – добавките с пробиотици могат да балансират чревния микробиом, като повишат нивата на полезни бактерии и инхибират растежа на по-вредни такива.
Управление на ефектите от стреса – съществува връзка между психичното здраве, състоянието на чревния тракт и здравето на кожата, известно като оста интестинум-кожа-мозък. Проблеми с психичното здраве като тревожност и депресия се срещат често заедно с хронични кожни заболявания като акне, а стресът е важен фактор за появата на акне. В отговор на стрес кортизолът, нашият основен хормон на стреса, се освобождава в кръвта. Той може да се свърже с рецепторите в кожата, което води до повишено производство на себум и възпаление. Стресът може да предизвика непряко акне, причинявайки дисбиоза в червата. Това нарушение на чревния микробиом може да увеличи чревната пропускливост, което води до последващо възпаление. Както дисбиозата, така и вторично повишената пропускливост могат да допринесат за развитието на акне, но и могат да бъдат подобрени чрез прием на пробиотици.

КОЛКО ЕФЕКТИВНИ СА ПРОБИОТИЦИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ И ПРОФИЛАКТИКА НА АКНЕ?

Понастоящем терминът „бактериотерапия“ се появява отново сред научната общност и обхваща различни бактериални продукти и начини на приложение, включващи изолирани или различни бактериални видове. Може да се използва широко за описване на различен вид употреба на бактерии или бактериални компоненти за терапевтични ползи. Повечето от дискусиите в световен мащаб водят до заключение, че пробиотиците имат голям потенциал за лечението на акне. Ефективността както на локалните, така и на пероралните пробиотици е тествана и е доказано, че и двете са ефективни. Изводите, за това кой от тях е по-добрият вариант, варират в зависимост от поставените цели на проучванията.

КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯТ НАЧИН ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПРОБИОТИЦИ ПРИ АКНЕ?


Пробиотичните храни помагат на кожата ви отвътре. Пробиотичните продукти за кожа, от друга страна, осигуряват защитен щит отвън, засилвайки кожната бариера. Те възстановяват и поддържат кожата хидратирана като предотвратяват риска от бъдещи инфекции и дразнене.
Серията на Snowborn е разработена с цел повлияване на всички изброени аспекти. Практиката показва, че 1) активното възпаление намалява с до 50% в рамките на първата седмица от приложение до пълно овладяване след първия месец. 2) осигурява добър контрол по отношение на появата на нови обривни елементи в хода на лечението. 3) редуцира броя на вече наличните отворени и затворени комедони. 4) същевременно намалява възможността за образуване на нови. 5) доказано минимизира риска от остатъчни последици след активно акне. 6) успешно и трайно повлиява пигментациите и изравнява тена на кожата. Комбинирането с перорален пробиотик, разработен отново специално при акне ще създаде още по-траен контрол, особено при по-тежките форми.
Пробиотичните продукти отварят нови възможности за лечение, които изглеждат още по-обещаващи спрямо конвенционалните терапевтични подходи!